Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Produkty lokalne

W kulinarnej wędrówce po ziemi bystrzyckiej, gdzie klimat jest łagodny a krajobrazy piękne, kryją się liczne źródła wód mineralnych, a także wartych zapamiętania smaków: serów, miodów, wędlin i innych produktów wytwarzanych w tradycyjny sposób.

 

Dobre regionalne jedzenie:

Agroturystyka "U Gieni", Genowefa Wołyniak
Wilkanów 150 a
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 74 813 60 71
e-mail: malgorzatawolyniak@wp.pl

Agroturystyka "Jak u Mamy", Dariusz Capaja
Nowy Waliszów 14
tel. 74 811 05 30
jakumamy.bystrzycaklodzka.com
e- mail: capaja14@gmail.com

Sery owczo-krowie:

Bacówka - Biała Woda, Władysław Bobak
Idzików 80a
tel. 605-133-963

Dorodne pstrągi:

"Osmelakowa Dolina"
Mariola i Zbigniew Osmelak
Spalona 14
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 609 093 520, 695 420 688
e-mail: osmelak@spalona.pl
osmelakowadolina.pl

"Łowisko Pstrąga", Idzików 3, tel. 663-927-108

https://pl-pl.facebook.com/lowiskoidzikow/

Wędliny:

Wytwórnia Wędlin i Sprzedaż Mięsa
Jerzy Klajn
ul. Międzyleśna 10 a
57-500 Bystrzyca Kłodzka

Wędliny, Sklep mięsno-wędliniarski, Krzysztof Wołyniak, Wilkanów 150a

Wołowina sudecka – wysokiej jakości mięso z bydła wypasanego na sudeckich łąkach. Produkt jest serwowany w restauracjach na ziemi kłodzkiej a także we Wrocławiu   https://pl-pl.facebook.com/wolowinasudecka

Woda mineralna i piekarnia w Starej Bystrzycy:

Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska"
w Bystrzycy Kłodzkiej
ul. Okrzei 15
tel/fax 74 811 12 26
e-mail: bystrzyca_gs@pro.onet.pl

Rozlewnia Wody Cyranka
ul. Ludowa 2
57-521 Gorzanów  
tel. 74 812 10 98, 74 812 10 32   e-mail:gsrozlewnia@gmail.com   cyranka.pl

Wytwórnia Wód Mineralnych "Mineral" Sp.j. ZPChr.
ul. Nadrzeczna 4a
57-521 Gorzanów
tel/fax 74 81 21 331, 74 81 21 334
e-mail: biuro@mineral.pl  https://wytwornia-wod-mineralnych-mineral-spj-zpchr.business.site/

Sery:

Przedsiębiorstwo-Handlowo-Usługowe "Krzyś" Aleksander Piętoń, Wilkanów 32.
Producent sera pleśniowego z przerostem pleśni typu roquefort gorgonzola.

Polska borówka:

Grażyna Kułach-Słodyczka
Stara Bystrzyca, ul. Nadbrzeżna 5B, 57-500 Bystrzyca Kłodzka, tel. 661 265 177

Produkt: polska borówka wysoka, dżem borówkowy

Przetwory z warzyw, owoców i ziół                                                                                                  

Jolanta Terlecka, Gorzanów, tel. 605-175-434, e-mail:jola62@o2.pl

Aleksandra Cebula, tel. 530-747-842, e-mail:aleksandracebula@gmail.com

Koła Gospodyń Wiejskich

WILKANÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Wilkanów 137.

Wypieki i jedzenie: sernik tradycyjny, z owocami, z wiórkami kokosowymi, bigos, faszerowany boczek, pieczone mięsa, langosz, nalewka truskawkowa i aroniowa.

PORĘBA - OSP, Poręba 54.

Wypieki i jedzenie: sernik ze śliwkami, schab ze śliwkami, bigos.

PONIKWA - Świetlica Wiejska, Ponikwa 41 a.

Wypieki i jedzenie: drożdżówka z owocami, zupa gulaszowa, barszcz, krokiety z kapustą i grzybami, bigos, kotlety mielone, udka, sałatki.

GORZANÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Plac Wolności 1.

Wypieki i jedzenie: smaki kresowe i nowoczesne przepisy: golonka w kapuście kiszonej, wg własnej receptury, pierogi gorzanowskie, placek gryczany jako dodatek do czerwonego kiszonego barszczu, kulebiak (ciasto drożdżowe nadziewane kapustą kiszoną, grzybami i przyprawami, które są używane tylko przez członkinie koła).

IDZIKÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Idzików 102.

NOWA ŁOMNICA - Świetlica Wiejska, Nowa Łomnica 18.

Wypieki i jedzenie: różnego rodzaju ciasta m.in.: pierniki, jabłeczniki, ciasta drożdżowe, pierogi z grzybami i kapustą, bigos staropolski, barszcz czerwony, krokiety z kapustą i grzybami, udka, schab pieczony.

STARA ŁOMNICA - OSP, Stara Łomnica 72a.

Wypieki i jedzenie: różnego rodzaju serniki, pierogi ruskie, bigos.

STARY WALISZÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Stary Waliszów 91.

Wypieki i jedzenie: pierogi ze śledziem, z kiszoną kapustą, kutia, święconka wielkanocna zalewana czerwonym barszczem (w święconce znajduje się również pleskanka - czyli ser wypiekany w piekarniku), smuk - kasza kukurydziana na gęsto i na słono, do której robi się "smażenie" - czyli słonina, cebulka i śmietanka (od krowy), zupa kapuściana - biała kapusta, warzywa - zaprawiane kwaśną śmietanką, paska - ciasto drożdżowe na słono z ziołami, miodowniki, m.in. z powidłami.

NOWY WALISZÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Nowy Waliszów 81.

Wypieki i jedzenie: drożdżowe baby, mazurki, pierogi z ziemniakami i serem, z kapustą, kindziuk, swojskie wędzone szynki i boczki.

STARA BYSTRZYCA - Wiejski Ośrodek Kultury, Stara Bystrzyca, ul. Bystrzycka 41.

 

 

                                                                                                                

 

 

                                                                                                                     

 

 


 

 

Wersja XML